Blog 7!! :)
Hallo lieve allemaal,
Jaja… ik ben alweer bijna thuis! :D Misschien zien jullie mij al eerder dan dat jullie deze blog lezen.. want de 6de kom ik (als het goed is) aan op Schiphol! Ietsje eerder dan gepland inderdaad.. Maar ik heb bijna alle dingen die ik wilde zien, gezien! Kwam al veel eerder in mijn eindbestemming (Darwin) aan en heb nu ook wel het idee dat ik er weer klaar voor ben om terug naar huis te gaan. Heb het echt enorm naar mijn zin gehad de afgelopen vijf maandjes, maar kan ook niet wachten om al mijn familie, vriendinnen, vriendje en oppaskindjes weer te zien! :D
Maar jeetje… wat is de tijd gevlogen! Deze laatste maand is echt bizar snel voorbij gegaan. Een ruime maand geleden (toen ik blog 6 schreef) was ik net onderweg naar Sydney, waar ik mam zag.. en nu.. ben ik in Bangkok!
Maargoed… weer even terug in de tijd :P : 19 mei: na mijn goede vlucht (met eindelijk een keer een plaats in het vliegtuig mét extra beenruimte! :D) van Auckland naar Sydney stond mama mij al op te wachten bij de arrival-hal. Ik had me voorgenomen om niet te huilen.. maar moest toch een traantje wegpinken. Erg fijn om mam weer te zien! :)
In die twee weken dat zij er was, hebben we aardig veel gezien en gedaan. Eerst een paar dagen in Sydney verbleven natuurlijk. Mam heeft nu ook ervaren hoe het in een hostel gaat.. haha. Heel fijn in een hard bed, boven in een stapelbed slapen.. Gelukkig beviel haar dat niet zo heel goed en zijn we daarna naar een luxer ho(s)tel verhuisd. ;) In de volgende dagen zijn we samen naar de Opera House, de Harbour Bridge, botanische tuinen, Bondi en Coogee Beach , aziatische foodcourts, Paddy’s markets, Darling Harbour en Chinatown geweest. En hebben we rondjes in de monorail gereden, geshopt en veeeel koffie gedronken! En idd, Erwin en Cynthia, Mecca’s koffie was erg goed! ;)
Vervolgens met de Greyhound bus naar Canberra, de hoofdstad (nog maar 100 jaar oud) van Australië. Sydney en Melbourne vochten om de rol als hoofdstad, dus wat hebben ze gedaan.. er een stad tussenin gebouwd en die de titel gegeven. Aparte stad.. Weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Op zich een mooi gebouwde stad met veel ruimte.. maar dat gaf wel weer het idee dat er bijna niemand was. Maar gelukkig vonden mam en ik al snel de bioscoop daar en een tentje met lekkere warme chocomelk. :p Dus rara.. hoe hebben we mijn verjaardag gevierd? Jep.. met warme choco, een doos vol cadeautjes (bedankt iedereen daarvoor! Was er erg blij. Ger & Ria, wat lief dat jullie aan me gedacht hebben! En lieve oma, heel erg bedankt voor de mooie brief. J Vond het fijn om weer wat van thuis bij me te hebben.).. En verder.. STROOPWAFELS!! Eindelijk weer stroopwafels! Hmm.. oja en drop!! Hmm.. Maar we hebben ook nog andere dingen dan eten gedaan hoor:P Zijn met een gratis busje bijna de hele stad door getuft en hebben het ANZAC war memorial, het museum en het parlementsgebouw gezien. J ’s Avonds lekker uit eten en naar de film geweest! Was erg gezellig en een verjaardag om nooit meer te vergeten. ;) Ow en we hebben zelfs gefietst!
Daarna de nachtbus naar Melbourne! Daar hebben we vooral veel (m.b.v. de mooie oude trams) door de stad gelopen, de markt bezocht, koffie gedronken, souvenirs gezocht, naar de Eureka Sky Tower en de MCG (Melbourne Cricket Ground) geweest. Ook hebben we uitstapjes gedaan naar the Great Ocean Road en de Penguin Parade gedaan. The Great Ocean Road (lange weg langs de zuidkust van Australië, aangelegd door soldaten uit WOII) was erg mooi. Gelukkig hadden we goed weer en hebben we veel mooie natuur, koala’s en de Twelve Apostels gezien! J De Penguin Parade was ook erg schattig. Nadat mam eerst ook alle typisch australische dieren in een soort kinderboerderij gezien had, we grote hoppende kangaroo’s gevoerd hadden, kwamen we bij een strandje waar een hele pinguin kolonie iedere avond, net na zonsondergang aan land komt. Erg schattig, maar ook wel een beetje zielig om te zien hoe ze in groepjes waggelend uit het water komen en dan een paar keer door de golven omver worden gekegeld, vervolgens langs de meeuwen moesten en dan ook nog met moeite de stenen langs en dan de duin op. Ahw..
Vrijdag de 31ste moesten mam en ik helaas weer afscheid nemen.. Zij ging een meer dan 40 uur durende terugreis tegemoet, terwijl ik door naar Adelaide ging. Was toch wel weer even moeilijk om afscheid te nemen. Maar gelukkig werd ik in Adelaide erg goed opgevangen door Dianne (een vrouw in de 50 die mam en ik in ons hostel in Canberra hadden leren kennen) en haar Devon Rex, Jasper. (Enge kat) Zij woont in Adelaide en had mij aangeboden om bij haar te logeren. Dus daar zeg ik geen nee tegen! Ze benoemde zichzelf als mijn ‘personal tourgide’. En zo liet ze me de hele stad en omgeving in een paar dagen zien. Erg lief mens. J En ik moet zeggen dat ik Adelaide wel een hele mooie stad vind. Veel oude, mooie gebouwen. En leuker dan Melbourne eerlijk gezegd.. misschien omdat ik meer van de wat rustigere stadjes houd. ;)
Dins. 4 juni bracht Dianne me naar het busstation waar ik aan mijn “Groovy Grape” tour begon. Met 11 meiden en één mannelijke tourgide vertrokken we met een 6-daagse bustour naar Alice Springs.
En ik denk dat ik dit toch wel de aller leukste tour vind die ik in heel Australië heb gedaan. Iedereen was erg aardig en gezellig. Al op dag 1 ga Tourgide Sam mij de bijnaam ‘Dutchie’.. ik was de enige nederlander en hij was van mening dat nederlanders over het algemeen sterke mensen waren en dus mocht ik hem steeds helpen met de zware klusjes.. Maar dat vond ik wel grappig hoor. J Hoewel we een behoorlijke tijd doorbrachten in de bus, deden we ook veel leuke uitstapjes naar Alligator Gorge, Port Germein en Coober Pedy (stad ondergrond) . Na een paar dagen steeds een paar uur door (heel mooi) niemandsland met af en toe alleen een klein tankstationnetje tegen te komen, gereden te hebben en een paar nachten in een bunker ondergrond en in “swags” (= een soort grote slaapzak voor buiten) rond een kampvuurtje onder de vele sterren geslapen te hebben, kwamen we dan bij Uluru (Ayers Rock) aan.
Die avond keken we daar de zonsondergang en die volgende ochtend stonden we vroeg op om tijdens de zonsopgang de wandeling rondom de rots te doen. We mochten er ook opklimmen, maar nadat Sam ons serieus had verteld over de Aboriginals en dat die steen heilig voor hun is, besloten we allemaal om het niet te doen. Maar wauw… wat bijzonder zeg! Veel mooier dan dat ik altijd op de foto’s gezien had. Het had iets mysterieus.. zo’n enorme rode rots, midden in een vlak en ver uitgestrekt landschap met echt rood zand en wat lage, groene begroeiing. Echt gaaf!
Ook een wandeling in de Kings Canyon is zeker een aanrader! Ow en Kata Tjuta (The Olga’s) zijn ook geweldig. Allerlei grote (ronde) rotsen die net als Uluru in the middle of nowhere liggen. Erg moeilijk uit te leggen hoe het er precies uitziet, maar ik beloof dat ik binnenkort weer wat foto’s op mn blog zal zetten, zodat jullie het ook kunnen zien. J
Nadat we uiteindelijk in Alice Springs waren aangekomen en onze tour samen gezellig hadden afgesloten in de pub, bracht ik daar samen met nog een paar meisjes van de tour een aantal dagen door. Op de Anzac hill en het Telegraph Station (eerste communicatie lijn van Australië met de buitenwereld) na, is er niet veel te doen daar.. Gelukkig was het er wel veel warmer dan het in Melbourne en Adelaide was. J In en rond Alice Springs leven trouwens ook nog veel aboriginals. Maar omdat de meeste van hun gewoon buiten leven/wonen, slenteren ze dus ook overal maar een beetje rond. En niet discriminerend bedoeld, maar als je ’s avonds alleen rondloopt en ze komen schreeuwend naar je toe.. dan is het toch wel een beetje eng. Sorry, ik weet dat zij in het verleden heel oneerlijk zijn behandeld. L
Woensdag 12 juni werd ik vroeg in de ochtend opgehaald voor mijn 3-daagse tour naar Darwin. Vanaf dat we de Kreeftskeerkring hadden gepasseerd, werd de begroeiing weer veel groener, tropischer. En een paar uur later kwamen we bij de Devils Marbles: allerlei rotsen die op een wonderbaarlijke manier op elkaar liggen. Een soort Stonehenge, maar dan met ronde rotsen. :P
De volgende dag was een beetje een pech dag.. Eerst kregen we bijna een kangoeroe onder de bus, vervolgens een klapband en nadat de band weer gemaakt was, kregen we nog een adelaar tegen de ruit. Aangezien er al een andere dode adelaar langs de weg lag, gingen we er maar van uit dat hij zelfmoord had gepleegd. :P Adelaars kiezen namelijk een partner voor het leven.. dus als dat zijn of haar geliefde was die daar dood lag.. is het niet zo raar om te denken dat hij/zij zelfmoord pleegde, toch? :P
Na nog bij de Daly Waters Pub te zijn geweest, gekanoet (geen idee hoe je het schrijft:p) te hebben in Katherine Gorge, tussen de spinnen geslapen te hebben en een frisse duik in een spa pool genomen te hebben, kwamen we (14 juni) in Darwin (meest noordelijk gelegen stad van Australië) aan.
Darwin is een relatief jonge stad. Ze hebben Darwin namelijk een paar keer volledig opnieuw moeten bouwen. Eerst na de bombardering van de Japanse gevechtsvliegtuigen, einde WOII en vervolgens na een zware orkaan. Veel mensen zijn vervolgens (heel begrijpelijk) naar een andere stad verhuisd, waardoor Darwin nu een kleine stad met niet zo heel veel inwoners is. Maar.. ik vond het wel een heel gezellige stad. Helemaal niet erg om mijn laatste weekjes daar rond te brengen. Voordat ik in Darwin aankwam en ik te horen kreeg dat ik pas 3 juli vanaf Darwin naar Bangkok kon vliegen dacht ik: jeetje, moet ik nog bijna drie weken in Darwin doorbrengen.. veel te lang. Maar toen daar eenmaal was, vond ik het helemaal niet erg meer. Het weer was iedere dag ideaal: 30 graden, maar gelukkig lang niet zo benauwd warm als het altijd in Nederland is. Veel leuke marktjes en souvenirwinkeltjes, mooie strandjes om de zonsondergang te kijken en veel gezellige cafeetjes. J
Ben ook nog op een 3-daagse camping tour naar Kakadu National Park en Litchfield. Twee schitterende natuurgebieden, waar we vooral veel wandelingen maakten, van het uitzicht genoten, krokodillen spotten, enorme termieten-kathedralen bekeken en onder watervallen zwommen. Erg gaaf allemaal! Ook leuk dat ik een vriendin die ik in Nieuw-Zeeland had leren kennen weer tegen kwam. J
Weer terug in Darwin en nog twee weken te gaan.. Nu zou je denken dat ik vooral op het strand heb gelegen en niks heb gedaan.. maar dat was dus niet het geval. Samen met wat vriendinnen van de tours zijn we heel Darwin gaan verkennen; uitstapjes naar de suburbs, alle (en dat zijn er veel) marktjes bezocht, krokodil- en kangoeroevlees geprobeerd, geshopt, Laksa (aziatische cocossoep) geproeft, veel fruitshakes gedronken, veel gelopen, souvenirs gekocht, dagboek bijgewerkt, musea’s bezocht, uit geweest, kakkerlakken uit de badkamer gegooid, mensen en zonsondergangen gekeken. En ja okee.. ook een paar keer lekker in de zon bij de lagoon gelegen. ;)
Hmm.. als ik dit zo type, lijkt het toch best mee te vallen.. maar geloof me, ik heb haast niet stil gezeten en de tijd is daardoor echt omgevlogen. Zeker mijn laatste dagen met Kiona, die ik zomaar ergens daar tegen kwam, waren erg gezellig. Op mijn laatste dag kregen we nog een privérondleiding op een schip van de Navy en ’s avonds hadden we, als klapper op de vuurpijl, vuurwerk! 1 juli was Northern Territory Day, een feestdag blijkbaar. Samen met Kiona zaten we op het strand met een drankje en met open mond naar het spetterende vuurwerk te kijken.. wauw. Ik had me geen mooiere aflsuiter kunnen wensen.
Alhoewel.. het wordt nog mooier: Kiona (zij zat bij mij in de begin groep, dus we kwamen tegelijk in Australië aan) en ik zitten, echt SUPER toevallig, in hetzelfde vliegtuig terug! Zij gaat alleen via Dubai en in zit nu in Bangkok. Maar de allerlaatste vlucht, die van Londen naar Amsterdam, zitten we in hetzelfde vliegtuig! Hoe toevallig kan het zijn.
Jeetje, ik word nu ineens super zenuwachtig.. over iets meer dan een dag komen we op Schiphol aan!! Ik kan niet meer wachten om iedereen thuis weer te zien!
Maargoed.. eerst maar eens (voor de laatste keer, yes!) mijn tas inpakken en mijn laatste dag in Bangkok doorbrengen… juist: souvenirs kopen ;P
Lieve , trouwe lezers, heel erg bedankt voor het lezen van mijn blogs en jullie leuke reacties. Dit is trouwens nog niet mijn laatste blog hoor (haha, ja jullie komen niet van me af;p), ik zal jullie ook nog laten weten als ik (hopelijk!) goed thuis ben gekomen. J En de foto’s komen ook nog!
Tot heel snel allemaal!
Heel veel liefs,